free web stats
Skip to main content

FAQ

Welke mensen leren NLP?

Software-ontwikkelaars, artsen, studenten, ouders, coaches, allerlei soorten therapeuten, onderwijzers en andere onderwijsgevenden, directeuren, psychologen, verkopers, trainers, adviseurs, IT professionals, marketing executives, chauffeurs, acteurs, muzikanten, schrijvers, tv- en radio-omroepers, beveiligingsbeambten, journalisten, fotomodellen, hotel managers, verpleegkundigen, ambtenaren, juristen, winkeliers, gezondheidszorg professionals, accountants, huisvrouwen/-mannen, politici, politieagenten, echtparen, tandartsen, secretaresses, reisleiders, personeelsfunctionarissen, fotografen, publicisten, ZZP’ers, postbezorgers, boekhouders, reïntegratie-managers, communicatiedeskundigen… 
Ook de mensen die willen leren om beter te luisteren, die assertiever willen zijn, die met stress te maken hebben en mensen met verlegenheid of onzekerheid, mensen die aan hun relatie willen werken, mensen met spreekangst of die hun sociale vaardigheden willen verbeteren. Mensen die NLP willen gebruiken bij mediation, bij het hanteren van conflicten, bij conflictbemiddeling. En ook de mensen die NLP willen gebruiken bij solliciteren, sales, trainingen geven, presenteren en management. En natuurlijk de mensen die op zoek zijn naar persoonlijke ontwikkeling.
Allemaal mensen die geïnteresseerd zijn in NLP om er persoonlijk beter van te worden. Mensen die meer controle willen krijgen over hun eigen leven.

Is NLP een soort psychologie?

Nee, maar ze gaan in grote lijn wel over het zelfde onderwerp, het denken. NLP werd gecreëerd omdat Richard Bandler en John Grinder (de grondleggers van NLP) niets nuttigs over snelle veranderingsprocessen konden vinden in de traditionele psychologie. Ze vonden alleen maar een heleboel theorieën over waarom iemand een probleem heeft.
NLP is ontwikkeld om op een snelle manier gedrag te kunnen veranderen en om communicatie te verbeteren. De aanleiding, in de jaren 70 van de vorige eeuw, was dat ze wilden leren hoe excellente therapeuten het deden om zo goed te zijn in hun werk. NLP is ontstaan door modelleren. Het overnemen van het gedrag en de woorden van mensen die excelleren in wat ze doen.

Is NLP gevaarlijk en manipulatief?

Het is niet gevaarlijk, wel manipulatief… NLP kan je leven verbeteren en net als andere communicatieve vaardigheden of psychologie kun je het ook negatief gebruiken. NLP is manipulatief omdat het je manier van denken, communiceren en je gedrag positief verandert. Het helpt je ook om andere mensen te beïnvloeden, maar als NLP-er doen we dat alleen maar op basis van een mandaat, als er een hulpvraag is of als je de verantwoordelijkheid hebt om iemand beter te laten functioneren.
Manipuleren is volgens van Dale: ‘handig, slim beïnvloeden’. In de volksmond heeft manipuleren een negatieve bedoeling. Als NLP-er ben je bezig met verbeteringen, positief dus, en gebruiken we liever het woord ‘sturen’.

Wat is NLP niet?

De term practitioner wordt in het Nederlands nogal verward met ’praktijk’, daar doe je iets therapeutisch. Echter, je wordt geen psychotherapeut noch hypnotherapeut noch NLP-therapeut. Dat zijn andere opleidingen. Je leert NLP combineren met je eigen vak en het toepassen in je leven. Zo zet Bas NLP in bij zijn werk als coach, trainer en organisatieadviseur en vaak op ’n manier dat mensen niet eens beseffen dat hij NLP gebruikt.

Welke kwalificaties hebben de trainers van RaVisie?

Op dit moment is er binnen RaVisie één trainer die gekwalificeerd is om NLP trainingen te geven. Bas is opgeleid door Richard Bandler, mede grondlegger van NLP, en door John La Valle, de voorzitter van de Society of NLP en co-trainer van Richard Bandler. Bas heeft zelf in totaal 16 NLP trainingen gevolgd in de periode van 2003 t/m 2011, waarvan 14 bij Richard Bandler en John La Valle, o.a. NLP practitioner, NLP master practitioner, NLP trainer, Neuro Hypnotic Repatterning™, Design Human Engineering™, Persuasion Engineering™, NLP master business practitioner, NLP Shamanics. Een aantal hiervan zelfs een paar keer.
Bas behaalde zijn certificaat voor NLP trainer in 2004 en in 2011 ontving hij, als eerste NLP trainer in Nederland, het certificaat Master NLP trainer uit handen van Richard Bandler. In de 5 jaar daarvoor had Bas geassisteerd bij bij een groot aantal trainingen van Richard Bandler.
In de periode 2016 tot 2019 heeft Bas Next Generation NLP ontwikkeld en blijft doorgaan met verdere ontwikkeling, verdieping en verfijning daarvan.

Waarom is de NLP opleiding van RaVisie uniek in Nederland?

Omdat we de eerste in Nederland waren en nog steeds één van de weinige instituten zijn die de lesmethode van Richard Bandler voor ‘onbewust leren’ in de praktijk toepassen.
Elk trainingsprogramma wordt tijdens de training steeds afgestemd op de behoefte van de deelnemers.
RaVisie gaat voor kwaliteit met persoonlijke aandacht, de beste NLP trainer van Nederland en je leert puur NLP.
Bas blijft bezig om NLP verder te ontwikkelen en eenvoudiger toepasbaar te maken o.a. met Next Generation NLP en de XLence™ Coach opleiding.
RaVisie heeft NLP doorontwikkeld naar Next Generation NLP en is het enige instituut waar je NextGen NLP kunt leren.
Heb je vragen om een probleem op te kunnen lossen, dan mag je via mail of telefoon altijd om advies vragen. Ook over 10 jaar nog.

Hoe komt het dat ravisie de NLP practitioner in 7 dagen traint en anderen er langer over doen?

Wij weten niet waarom anderen er langer over doen. Bas gebruikt NLP om iemand NLP bij te brengen, zoals hij dat van Richard Bandler heeft geleerd. 
Als je bijvoorbeeld een vreemde taal wilt leren, kun je dat in een paar weken leren als je in het land bent waar die taal gesproken wordt. Als je het volgens klassieke onderwijsmethoden zou willen leren dan doe je er misschien jaren over. Zodra de opleiding bij RaVisie begint ben je in NLP-land en leer je snel en intensief en vergeet je het nooit meer!

Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen aan een NLP opleiding?

Dat je ervoor open staat om iets nieuws te leren. Voor deelname aan de NLP practitioner opleiding bestaan geen andere eisen. Wil je je verder verdiepen in NLP dan kan je na het behalen van je practitioner certificaat doorgaan met de NLP master practitioner opleiding.
Om mee te kunnen doen met de XLence™ Coach opleiding moet je eerst de NLP practitioner + de NLP master practitioner succesvol hebben afgerond. Heb je je opleidingen elders gedaan dan wordt je ook uitgenodigd voor een intakegesprek.

Hoe groot zijn de groepen?

Maximaal 12 personen. 

Hoe is de sfeer tijdens de opleiding?

De sfeer is informeel. Je maakt kennis met mensen die hetzelfde willen leren, dezelfde passie delen. Er wordt veel gelachen, soms een traantje weggepinkt en veel geoefend met elkaar. Draag kleren waarin je je prettig voelt en waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Zorg dat je fit bent en drink tijdens de opleiding voldoende water. Er worden allerlei bewuste en onbewuste processen in gang gezet. Water helpt je systeem mee om het te kunnen verwerken.

Komen mijn persoonlijke problemen, belemmeringen of trauma’s aan de orde?

Niet inhoudelijk, dat zou je leerproces en dat van de groep negatief kunnen beïnvloeden. Als er toch onverwacht belemmeringen naar boven komen, dan maken we een afspraak om buiten de training om met jou daaraan te werken.

Moet ik me voorbereiden voor een opleiding?

Zorg voor een lege agenda tijdens je opleiding.  Neem van te voren de woordenlijst eens door. Wil je alvast meer weten over NLP, kijk dan bijvoorbeeld naar video’s van Richard Bandler. Bereid je maar vast voor op een bijzondere ervaring waarin je leert hoe je meer grip gaat krijgen op je leven.

Doen we ook een examen?

Vanaf de eerste minuut! Bas ziet en hoort hoe je de stof oppikt, of je flexibel en nieuwsgierig bent, of je fouten durft te maken, hoe je de oefeningen doet en wat NLP met jou doet. Elke dag bespreken worden de onderwerpen van de vorige dag nog eens kort herhaald en daar kunnen vragen over worden gesteld.

Slaagt iedereen?

100% aanwezigheid en deelname aan alle oefeningen is een vereiste. Je moet de (basis)vaardigheden, technieken, patronen en concepten van NLP kennen en kunnen. Ook leer je dat als je iets verknalt, je dat elegant kunt doen en ervan kan leren. Ben je zo flexibel, dan slaag je vast wel.

Hoe zit dat met het certificaat?

Aan het eind van de opleiding ontvang je, als je geslaagd bent, een certificaat van RaVisie. 

Hebben jullie een ’niet goed geld terug' regeling?

Nee.

Hebben jullie een regeling voor ’gespreide betaling’?

Ja. Vooraf betaal je 1/3 van het totaal bedrag, voor het resterende deel doe je een acceptabel voorstel.

.